Your cart

despre acaju

Am deschis ușile Acaju-ului în urmă cu 12 ani, într-o casă mică pe Sf. Sava. Ne-am dorit de la început să creăm un spațiu alternativ în care oamenii să se regăsească și să aibă libertatea să se exprime. Focusul nostru a fost mereu pe crearea de experiențe. Oamenii cu care am lucrat și cei care ne-au vizitat zi de zi au format ceea ce Acaju este astăzi și continuă să o facă. Astfel am ajuns să clădim o comunitate împreună cu și în jurul acestora, inspirați fiind de nevoile și ideile lor.

Undeva în al patrulea an de existență, sloganul nostru a devenit Esența Acaju stă în oameni, o alăturare de cuvinte care a venit cât se poate de natural pe buzele tuturor și care acum stă la baza noastră, noi creându-ne poveștile în jurul acestei convingeri.

Primii zece ani

Parcursul nostru a fost unul organic. Am crescut treptat și ne-am oferit timp să îi ascultăm pe cei din jur. Timpul petrecut în casa de pe Sf. Sava ne-a permis să ne cunoaștem pe noi înșine mai bine. Am susținut proiecte dibace—precum Papergirl Iași, Incubator107, Street Delivery Iași, Cozy Poetry Night, Sofar Sounds Iași sau Slow Food; Am lansat o revistă împreună cu alți creativi din jur; Am introdus Ziua fără fum de țigară într-o perioadă în care a nu fuma în interior părea o utopie; Am încurajat mersul pe bicicletă oferind limonadă din partea casei; Am descoperit spații noi de sărbătorit în aer liber; Am ales să oferim apă fără plastic gratuit, am promovat consmul echitabil și responsabil.

În primii zece ani am reușit să ne jucăm mult și să descoperim ce funcționează, ce ne place, cum reușim să ne exprimăm cel mai eficient. Am avut alături oameni care au petrecut ani întregi alături de noi, clienți care ne-au devenit colegi, colegi care ne-au devenit familie.

Noul Acaju

În al zecelea an de existență am fost nevoiți să ne mutăm cuibul, și odată cu acesta, tot ce am construit în ultimii ani. Provocarea cea mai mare a fost să reușim să creăm aceeași intimitate într-un spațiu mult mai mare, ne-am dorit ca oamenii să își găsească un colț la noul Acaju de care să se atașeze, să fie în continuare un loc care să alimenteze spiritul creator. Să ne păstrăm esența la fel de tare, chiar dacă e într-o sticluță mai mare.

Deși un loc altfel, noul Acaju este mult mai generos și ne oferă oportunități infinite de a avea un rol mai mare în impactul pe care îl avem asupra comunității. De când am redeschis am încurajat înființarea a trei proiecte noi, Reflector—o seară de poezie, Jazzings—o seară de jazz și Amalgam—o serie de petreceri; Am susținut continuitatea proiectului Trippin Rippin—o comunitatea locală de DJ; Am găzduit 23 de concerte cu artiști de toate dimensiunile, oferindu-le o platformă de susținere și artiștilor locali; Ne-am jucat prin bucătărie cu Moldova Brunch și Soft and Grace; Am găzduit petreceri în susținerea comunității LGBTQ+ organizate de RiseOUT.

Susținem proiectele cu care rezonăm și colaborăm cu oamenii care ne plac. Valorile noastre se regăsesc în alegerile pe care le facem și direcția înspre care construim.

Acaju este locul în care oamenii buni și deschiși la minte își găsesc semenii.

Echipa

Una dintre provocările cele mai mari a fost să ajungem din nou să avem o echipă bine închegată, dedicată și primitoare. În trecut, fiecare persoană angajată era integrată în echipa deja formată, însă odată cu redeschiderea a trebuit să găsim oameni noi care să fie interesanți fiecare individual dar și să aibă o dinamică bună între ei.

Astăzi suntem mândri de oamenii pe care îi avem alături și suntem recunoscători că am ajuns la o stabilitate mult râvnită de noi. Fiecare chip prietenos de mai jos își dedică timpul să creeze o experiență plăcută pentru oamenii care ne trec pragul.

Andreea

Owner

Andreea

Chelneriță

Anca

Asistent Manager

Adrian

Bucătar Șef

Carol

Barman

Codrin

Barman

Diana

Responsabil Comunicare

Marian

Manager

Nina

Chelneriță

Sebi

Barman

Roxana

Chelneriță

Traian

Barman

Alexandra

Fotograf

Irina

Ilustrator